Vanliga frågor
Vanliga frågor
-
Hjärtstartare (defibrillatorer) finns vanligtvis tillgängliga med instruktioner på flera språk beroende på modell och tillverkare.
- Svenska: I Sverige och andra svensktalande områden kommer hjärtstartare ofta med svenska instruktioner som standard.
- Engelska: Engelska är ett vanligt språk på hjärtstartare över hela världen och finns ofta med som standardval.
- Andra europeiska språk: Många modeller erbjuder även språk som tyska, franska, spanska, och italienska beroende på distributionslandet.
-
Ja, hjärtstartare (defibrillatorer) är generellt sett enkla att underhålla. Men det finns några viktiga aspekter att ha i åtanke för att säkerställa att de fungerar optimalt när du behöver dem.
- Självtester De flesta moderna hjärtstartare utför automatiska självtester regelbundet för att kontrollera att de är funktionsdugliga. Dessa tester kontrollerar batteriets status och att elektroderna är i gott skick. Om något är fel, varnar enheten oftast med ljus- eller ljudsignaler.
- Batteribyte Hjärtstartarens batteri har en lång livslängd, vanligtvis mellan 2 och 5 år., men det är viktigt att byta ut batteriet när det börjar bli svagt eller enligt tillverkarens rekommendationer. Hjärtstartaren indikerar när det är dags att byta batteri.
- Elektroder Elektroderna har ett utgångsdatum och dem behöver du byta ut när de blir för gamla eller när du har använt dem. Det är viktigt att kontrollera datumen regelbundet och ha extra elektroder till hands om behovet uppstår.
- Visuella inspektioner Du bör regelbundet kontrollera din hjärtstartare. Du kontrollerar att den är fysiskt oskadd, inte blockerad av något föremål och att den fortfarande har en fungerande status enligt enhetens indikationer.
- Dokumentation och loggning Det kan vara bra att föra en logg över när underhåll eller inspektioner utförts, så att man har en tydlig överblick över enhetens status.
-
När man placerar en hjärtstartare (defibrillator) i en lokal finns det flera viktiga faktorer att tänka på. Framförallt behöver du säkerställa snabb tillgång i en nödsituation. Fukt, damm, extrema temperaturer eller högt ljud i miljön ställer krav på både hjärtstartaren och placeringen.
- Synlighet och tillgänglighet: Placera hjärtstartaren på en central och väl synlig plats som är lätt att komma åt. Helst ska den vara placerad i en allmän yta där många personer rör sig. Som i en reception, entréhall eller nära en hiss.
- Skyltning: Använd tydlig och standardiserad skyltning för att markera var hjärtstartaren finns. Det bör finnas skyltar både vid hjärtstartaren och längs vägen som leder till den.
- Nära högriskområden: Placera hjärtstartaren i närheten av platser där hjärtstillestånd är mer sannolika, som gym, idrottsanläggningar, äldreboenden eller andra områden där många människor vistas, särskilt de med känd hälsorisk.
- Temperatur och miljö: Placera hjärtstartaren i en miljö som skyddar mot extrema temperaturer, fukt eller direkt solljus, eftersom dessa kan påverka enhetens funktion.
- Tillgänglig för alla: Se till att hjärtstartaren är tillgänglig för alla anställda och besökare, oavsett tid på dygnet. I större lokaler kan det vara klokt att ha flera hjärtstartare utspridda på strategiska platser.
- Regelbunden kontroll: Det är viktigt att du placerar hjärtstartaren där den enkelt kan kontrolleras och underhållas regelbundet, för att säkerställa att den fungerar som den ska i en nödsituation.
-
Det finns barnelektroder till hjärtstartare. Men det är väldigt ovanligt med hjärtstopp på barn. Oftast är problemet med barn att de får luftvägsstopp för att de sätter i halsen eller råkar ut för drunkningsolyckor. Hjärt- lungräddning på barn är därför lite annorlunda jämfört med vuxna. Det går att använda elektroderna även på barn, om inga andra finns till hands. Barnelektroderna som finns är speciellt utformade för att användas på barn under 8 år eller som väger mindre än 25 kg. Barnelektroder reducerar energinivån på defibrilleringen så att den blir säker och effektiv för barn. Många hjärtstartare har antingen separata barnelektroder eller en omkopplare för att anpassa energiinställningen för barn. Det är viktigt att läsa instruktionerna för den specifika hjärtstartaren eftersom inte alla modeller har denna funktion. Är du intresserad av att lära dig mer om hjärtlungräddning inriktat på barn erbjuder vi utbildning i ämnet. Du kan läsa mer om utbildningen under "Utbildningar" i toppmenyn eller via länken: Utbildning Barn-HLR Du kan läsa mer om hjärtstopp hos barn på HLR-rådets webbplats (HLR-rådet är vår branschorganisation): Länk till HLR-rådet.
-
Det som händer om du inte byter ut elektroderna ökar risken att de inte går att använda vid ett hjärtstopp. Klistret på elektroden får inte torka ihop. När de torkar så fall fäster de inte på kroppen och då leder de inte ström som de ska.
-
Hjärtstartaren brukar larma och meddela att när det är dags att byta ut elektroderna. Om du köpt hjärtstartare av oss så har vi också uppgifterna i ett register hos oss. Då kommer vi kontakta dig i god tid innan det är dags.
-
Det vanligaste är med två års mellanrum. Men beroende på vilket fabrikat det är på hjärtstartaren så kan det variera. När du köper en hjärtstartare av oss brukar vi höra av oss när det börjar bli dags att byta elektroder och batterier. Har du använt elektroderna, till exempel för att någon fått ett hjärtstopp, så behöver du köpa nya elektroder. Du hittar vårt urval av elektroder i webbshopen. Länk till vår webbshop. Hittar du inte det du söker får du gärna slå oss en signal på 021-448 1010 eller mejla på info@fhcentrum.se.
-
Ambulanserna är utrustade med hjärtstartare. Dock har väntetiden på en ambulans ökat i Sverige. I genomsnitt tar det 18 minuter för en ambulans att komma till ett hjärtstopp. Läs mer på SOS Alarms webbplats: Länk till SOS Alarm/Ambulansprioritering och dirigering. Chanserna att överleva ökar om du snabbt sätter in hjärt-lungräddning och försök att gå igång hjärtat med hjärtstartare. Vid hjärtstopp utanför sjukhus kan det göra stor skillnad om det finns folk nära som kan hjärt- lungräddning och har tillgång till hjärtstartare. Du kan läsa mer om våra hjärtstartare i webbshoppen. Länk till vår webbshop.
-
Svaret är ja. När du gör hjärtkompressioner och inandningar på en person med hjärtstopp så ser du till att hjärnan får syre. Utan HLR (HjärtLungRäddning) minskar chanserna både att överleva och att överleva utan hjärnskador. Du kan läsa mer om våra utbildning i HLR under "Utbildningar" i toppmenyn eller via länken: Utbildning Hos HLR-rådet kan du läsa mer om vilka utbildningar som passar dig och din personal. Länk till HLR-rådets utbildningsprogram.
-
De flesta hjärtstartare är utformade för att användas av allmänheten och har enkla instruktioner för användning. Men det är alltid bäst att ha grundläggande kunskaper om hur man använder en hjärtstartare. Det är viktigt att tänka på att enbart en hjärtstartare inte räcker. Personen med hjärtstopp behöver också hjärt-lungräddning (HLR) för att förse hjärnan med syre under tiden. Vill du lära dig mer om hjärtstartare har vi samlat ett par länkar som kan vara av intresse:
-
Vill du ha en flexibel lösning går det alldeles utmärkt att hyra en hjärtstartare. Vi erbjuder två typer av avtal – hyresavtal och funktionsavtal och båda har en löptid på 60 månader. Väljer ni att teckna ett funktionsavtal ingår, förutom defibrillatorn, även förbrukningsartiklar enligt intervall eller efter användning. Vi skickar då ut dessa automatiskt. Fördelen är att ni slipper riskera att hjärtstartaren inte kan användas, på grund av att någon glömt köpa nytt batteri eller elektrodpaket. I hyresavtalet är det bara själva hjärtstartaren som ingår, alla förbrukningsartiklar tillkommer. Du kan läsa mer om dem här: Hyr hjärtstartare av Första hjälpencentrum.
-
En hjärtstartare har en livslängd på ungefär tio år. För att den ska fungera är det viktigt att regelbundet kontrollera enheten och byta ut batterierna och elektroderna när de når utgångsdatumet eller när hjärtstartaren säger till att det är dags. Följ rekommendationerna du fått av tillverkaren eller där du köpte hjärtstartaren. Du hittar våra hjärtstartare och tillbehör i webbutiken: Länk till webbutiken.
-
Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och ger instruktioner till användaren om hur denne ska agera. Den är utrustad med två elektroder som man skyndsamt fäster på patientens bröstkorg. Genom en elektrisk stöt till hjärtat försöker man återställa normal hjärtrytm hos den drabbade. Hjärtstartaren är det enda som kan starta om ett hjärta med kammarflimmer. Här är en steg-för-steg-förklaring av hur den fungerar:
- Identifiera hjärtstopp Om någon faller ihop och inte andas normalt eller alls, kan det röra sig om ett hjärtstopp. För att kartlägga och identifiera ett hjärtstopp kan du använda tankesättet "MAP". Kontrollera: Medvetande, Andning och Påkalla hjälp.
- Starta hjärtstartaren När du slår på hjärtstartaren, ger den röstinstruktioner som guidar användaren genom varje steg.
- Fästa elektroder Du placerar de två självhäftande elektroderna på den drabbades bröstkorg. En ovanför hjärtat på övre högra sidan (precis under nyckelbenet) och en nedanför hjärtat på vänstra sidan (cirka 10 cm nedanför armhålan).
- Analysera hjärtrytmen Hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen för att avgöra om en stöt behövs eller om HLR (hjärt-lungräddning) ska påbörjas. Den här processen sker automatiskt och tar bara några sekunder.
- Ge en elektrisk stöt (om nödvändigt) Om apparaten upptäcker en livshotande hjärtrytm, instruerar den användaren att trycka på en knapp för att leverera stöten.
- Vidare instruktioner Efter att stöten levererats, eller om ingen stöt behövs, ger hjärtstartaren instruktioner för nästa steg, som att fortsätta HLR om nödvändigt. Hjärtstartaren arbetar i intervaller om 2 minuter. Därefter görs en ny analys vid behov. Fortsätt HLR och följ vidare instruktioner tills det att ambulanspersonalen är på plats och tar över.
-
En hjärtstartare bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa att den fungerar korrekt i en nödsituation. Här är de rekommenderade tidsintervallerna för kontroll:
- Dagligen/Veckovis: Många hjärtstartare har en självtestfunktion som körs automatiskt dagligen eller veckovis. Du bör kontrollera att statusindikatorn på enheten visar att den fungerar som den ska.
- Månadsvis: Gör en visuell inspektion för att se till att elektroder och batterier finns på plats och inte har passerat sitt bäst före-datum.
- Efter användning: Efter att hjärtstartaren har använts, ska den genomgå en fullständig kontroll. Detta inkluderar att byta ut elektroder och eventuellt batteriet, beroende på modell och hur mycket enheten använts.
- Årligen: Det rekommenderas att låta en professionell utföra en årlig service för att säkerställa att enheten är i gott skick och uppfyller alla tekniska krav.
-
Det finns både halvautomatiska och helt automatiska hjärtstartare. Skillnaden är att det är användaren som trycker på en knapp för att leverera stöten på en halvautomatisk hjärtstartare, medan en helautomatisk hjärtstartare levererar stöten automatiskt. Ibland frågar kunder efter helautomatiska hjärtstartare. Vi råder alltid den som ska köpa en hjärtstartare att välja en halvautomatisk hjärtstartare. Fördelen är att du kan kontrollera att du själv eller någon annan inte har kroppskontakt med patienten när stöten kommer. Kort sagt, den halvautomatiska är säkrare och minskar risken för att någon av hjälparna ska få ström i sig. Båda typerna av startare analyserar den elektriska aktiviteten i hjärtat och meddelar när det är lämpligt att defibrillera.
-
Om en hjärtstartaren inte verkar fungera i skarpt läge, kontrollera att elektroderna sitter fast ordentligt på patienten och att batteriet är fulladdat. Det kan vara bra att känna till att en hjärtstartare inte alltid rekommenderar defibrillering – det beror på om det finns elektrisk aktivitet i hjärtat eller inte. Ibland blir det en missuppfattning och man tror att hjärtstartaren har varit trasig när den inte defibrillerat.
-
Vi får ibland frågor om vilka tourniqueter är testade och godkända av en oberoende aktör som vi kan hänvisa till. De finns inte med i något sådant test. Däremot är de använda i skarpt läge. Vi har sålt många tourniqueter till Ukraina och vi har fått rapporter om att de räddat livet på soldater där. Första hjälpencentrums vision är att alla människor ska få rätt hjälp vid akuta skador. Därför är vi måna om att sälja utrustning som vi kan garantera håller måttet. De tourniqueter vi säljer är inget undantag. Våra ambulanssjuksköterskor med lång erfarenhet av akutsjukvård har testat och bedömt tourniqueterna både när det gäller kvalitet och funktionalitet. Här hittar du vår tourniquet i webbutiken: Tourniquet
-
Hur du ska behandla en brännskada för att undvika bestående men är det viktigt att agera både snabbt och rätt. Om du inte har tillgång till till exempels Burnshields produkter, ska du omedelbart spola skadan under ljummet vatten.. En tumregel att lägga på minnet är 20-20 och det betyder att man ska spola brännskadan i 20 minuter med vatten som håller en temperatur på 20 grader. OBS! Det är jätteviktigt att inte ha för kallt vatten eftersom det gör mer ont än nytta. Vid en stor brännskada kan alltför kallt vatten leda till allmän nedkylning, vilket är farligt för den brännskadade personen. Vid större eller mer allvarliga brännskador bör du givetvis alltid uppsöka sjukvård. Du kan läsa mer om hur du ska behandla en brännskada i vår artikel "Så tar du hand om brännskador" eller på 1177 "Brännskador".
-
Riskerna på vägen är stora och när du är ute och kör behöver du vara extra rustad. Tänk på att det inte är antalet artiklar i en första hjälpenväska som avgör om den är någonting att ha. Det gäller att ha rätt saker med sig och inte tjugo säkerhetsnålar. Det här är bra att ha i en första hjälpen-väska till bilen:
- Reflexväst - du ska alltid tänka på din egen säkerhet innan du hjälper skadade. Se till att du syns!
- Rejäl klädsax - som klarar att klippa upp kläder eller ett motorcykelställ. Det behövs för att kunna lägga förband när eller för att komma åt bröstkorgen så du kan ge hjärt-lungräddning.
- Andningsskydd - sänker tröskeln för att våga göra inblåsningar på en person med hjärtstopp. Minskar risken att du kommer i kontakt med blod eller maginnehåll från den skadade personen
- Kräkpåsar - kan rädda både bilresan och bilens interiör när passagerare blir åksjuka
- Räddningsfilt - för att skydda en skadad person från kyla
- Lindor och kompresser så att du kan göra både täckförband och lägga tryckförband. Gärna skumförband som fäster i sig självt
- Sårtvättare, plåster och pincett - till att göra rent och pyssla om mindre sår
- Druvsocker som Dextrosol är bra att ha för att hjälpa en diabetiker som fått blodsockerfall
-
Innehållet i ett grundläggande första hjälpen-kit är tänkt att passa för mindre sår och skador och bör bestå av de mest nödvändiga produkterna. Till exempel:
- Skyddshandskar - för att skydda både den drabbade och hjälparen från eventuell blodsmitta. Länk till skyddshandskar i vår webbutik.
- Sårtvättare - ett bra alternativ när tvål och vatten inte finns tillgängligt. Länk till sårtvättare i vår webbutik.
- Textilplåster - plåster som låter huden andas samt är elastiska för att sitta bra på knogar osv. Länk till textilplåster i vår webbutik.
- Sårtejp - för att dra ihop sårkanter och få till en snyggare läkning. Länk till sårtejp i vår webbutik.
- Elastisk linda, 10 cm - för att linda stukningar men kan också användas som tryckförband. Länk till elastiska lindor i vår webbutik.
- Finger-kombiförband - allsidigt skumförband som fäster i sig själv. Till täckförband eller tryckförband. Länk till finger-kombiförband i vår webbutik.
- Pincett - tar bort stickor, taggar och fästingar. Länk till pincetter i vår webbutik.