Hur ska man tänka kring HLR och det nya Corona-viruset? Om en person i din närhet drabbas av hjärtstopp ska du starta hjärt-lungräddning. Enligt Svenska HLR-rådet är det absolut nödvändigt. Vi har en svår situation med risk och rädsla för att sprida smitta, men det får inte förhindra eller försena starten av hjärt-lungräddning!
Coronavirusets utbredning får inte hindra oss från att rädda liv. Det finns effektiva hjälpmedel som gör det säkrare att göra inblåsningar. Om du använder andningsskydd eller andningsmask vid inblåsningar minskar du risken för smittspridning. Första hjälpencentrum följer utvecklingen noggrant när det gäller läget kring det nya Coronaviruset Covid-19.
Vi vidtar i nuläget följande åtgärder under våra HLR-utbildningar :
- HLR-instruktören får inte ha minsta tecken på förkylning, i så fall ställs utbildningen in.
- Vi ser till så att ingen deltagare har symptom enligt de direktiv som folkhälsomyndigheten angett (feber, torrhosta, halsont).
- Vi använder ytdesinfektion DAX 70 för rengöring av våra HLR-dockor. Det verksamma ämnet dödar både bakterier och virus som Corona, vilket inte klorhexidinsprit gör (endast bakterier)
- Vi informerar deltagarna om att lungorna på våra HLR-dockor har ett tvåvägssystem. Det innebär att den luft som blåses in kommer ut genom en annan slang på dockans sida. Det sitter en envägsventil inbyggd i lungan som förhindrar återflöde och ser till att ingen ”gammal luft” kan komma tillbaka ut genom munnen.
- Lungorna på våra HLR-dockor byts ut och kastas efter varje grupp.
I övrigt gäller givetvis att både instruktör och deltagare håller god handhygien under utbildningen. Som arrangör har du ett ansvar att se till att det finns handsprit i lokalen. Kontakta gärna oss om du har frågor och funderingar.
Se viktig information från Svenska HLR-rådet med anledning av corona.