Skaraborgs Sjukhus har deltagit i en av världens största studier om hjärtstopp när det gäller akutsjukvård i ambulans eller på olycksplats. Den visar att om ambulanssjukvård, räddningstjänst och polis hjälps åt, kan hundratals liv räddas varje år.
SAMS står för Saving more lives in Sweden. Det är en av världens största prehospitala studier med 8 698 inkluderade patienter under perioden 1 januari 2012 till och med 31 december 2014.
–Syftet var att utvärdera sambandet mellan samtidigt larm av ambulans, räddningstjänst och polis och överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus på nationell nivå. Att larma ut samtliga instanser samtidigt förekommer inte överallt i Sverige. Det samarbetet har vi nu etablerat i Skaraborg, berättar Jan-Otto Andersson, utbildningsledare inom ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus.
Utbildning och hjärtstartare
Alla ambulansstationer vid Skaraborgs Sjukhus deltog i studien tillsammans med alla räddningstjänster i Skaraborg. Räddningstjänsten fick hjärtstartare installerade i sina fordon och utbildning i hjärt-lungräddning.
I studien ville forskarna se hur stor betydelse det har att alla instanser får larm samtidigt vid misstanke om ett hjärtstopp. Resultatet talar sitt tydliga språk:
- Fler personer överlever ett hjärtstopp.
- En minut snabbare responstid till den drabbade ökar chansen till överlevnad
- Fler hjälps åt på plats för att underlätta arbetet med den drabbade och med anhöriga
- Systemet har en nuvarande potential att rädda cirka 100 fler liv per år.
- Med en ännu snabbare responstid fram till patienten finns det en gigantisk potential.
Resultatet av studien är publicerad i The Journal of the American Heart Association. Professor Johan Herlitz vid sektionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås menar att den kommer att ha stor betydelse i Sverige.
–Vi vill nu arbeta vidare genom att kungöra våra resultat och vårt mål är att samlarm sprids runt om i landet, säger Johan Herlitz och fortsätter:
–Vårt slutliga mål är att överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus skall öka från elva procent, där vi står idag, till cirka tjugo procent. De resultat som framkommit i SAMS-studien kommer att resultera i att ett steg tas i en sådan riktning, även om det inte för oss ända fram till slutmålet.
Vad är SAMS-studien?
SAMS är en nationell överlevnadsstudie som startade 120101 och avslutades 141231. Deltagande län var Stockholm, Uppsala, Södermanland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Halland, Kalmar och Västra Götalandsregionen. Övriga tolv län är kontrollän. Källa: Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet.
Källa: Skaraborgs Sjukhus
Mer läsning om SAMS
Arbetssättet införs permanent i Skaraborg, artikel i Dagens Medicin:
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/05/larm-till-fler-raddar-liv/
Ta del av hela studien via Journal of the American Heart Association (på engelska):
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/jaha.117.005873